Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ηγεσίες σε αδιέξοδο

* του Στέφανου Μάνου

Στην «Καθημερινή» της 19ης Μαΐου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της Public Issue για το πώς νιώθουν οι πολίτες ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο.

Τα αποτελέσματα προκαλούν μεγάλη ανησυχία επειδή αναδεικνύουν την πλήρη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει η κοινή γνώμη αφενός και την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στις ηγεσίες αφετέρου.

Στην ερώτηση για τον βασικότερο υπεύθυνο για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, μόλις 2% απαντά «τα δάνεια και ο υπερδανεισμός». Η σωστή και απλή απάντηση ότι «ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε» δεν αναφέρεται καν.

Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για το χρέος της, μόλις 17% απαντά ότι πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το χρέος της. Θα μεταφράσει τα ευρήματα της έρευνας η γερμανική πρεσβεία και θα τα στείλει στην κ. Μέρκελ για τη χώρα της οποίας το 67% έχει αρνητική γνώμη. Τι λέτε; θα ενισχυθεί στη Γερμανία η διάθεση να μας δώσουν νέα δάνεια; Για να μην τα πληρώσουμε;

Ποιος δασκαλεύει τον ελληνικό λαό στη λογική του μπαταχτσή; Γιατί δεν κατανοεί ο ελληνικός λαός ότι το «φέσι» μπορεί να ωφελήσει στιγμιαίως αλλά θα βλάψει διαρκώς και πολλαπλασίως για είκοσι και πλέον χρόνια; Η απάντηση στα ερωτήματα είναι: Οι ηγεσίες που δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν τον λαό (στην πράξη απεμπόλησαν τον ηγετικό τους ρόλο).

Τι λένε τα στοιχεία της Public Issue για τις ηγεσίες; Τον Φεβρουάριο του 2010, το 55% είχε εμπιστοσύνη στον κ. Παπανδρέου για τη διαχείριση της οικονομίας. Το ποσοστό περιορίζεται ομοιόμορφα και γραμμικά για να φθάσει τον Μάιο του 2011 σε μόλις 22%. Ακόμα χειρότερα εξελίσσεται η εμπιστοσύνη για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Από 58% πέρυσι τον Φεβρουάριο σε μόλις 18% φέτος. Παρόμοια τα στοιχεία για τον κ. Σαμαρά (από 58% σε 21%) μολονότι δεν ασκεί εξουσία.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, η εμπιστοσύνη χάνεται εύκολα και γρήγορα και ανακτάται δύσκολα και αργά. Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχουμε πια χρόνο. Πρέπει να ληφθούν μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις αμέσως, σε ελάχιστο χρόνο. Για τις αποφάσεις αυτές πρέπει να πειστεί ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Αν δεν πειστεί, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε βίαιες και καταστρεπτικές αντιδράσεις. Αλλά πώς να πείσουν ηγεσίες στις οποίες μόλις το 20% έχει εμπιστοσύνη; Διάβασα στον Τύπο ότι ο κ. Παπανδρέου σκέπτεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για το νέο Μνημόνιο. Καλύτερα να μην το κάνει. Δεν θα τον κάνουν πειστικότερο τα διαγγέλματα ακόμη και αν ξεχειλίζουν από ειλικρίνεια και αλήθειες. Είναι πια αργά.

[...]

* απόσπασμα από άρθρο της Καθημερινής, την 22α Μαΐου 2011. Διαβάστε το όλο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου