Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Blood's a Rover


Είπα κι εγώ, δεν έχει χριστουγεννιάτικο δώρο φέτος...

Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του James Ellroy, του αυτο-αποκαλούμενου master of fiction*. Είναι!

«Το αίμα δεν σταματάει ποτέ» είναι το 3ο -και τελευταίο- μέρος της επικής του τριλογίας που φέρει τον διακριτικό υπότιτλο "Underworld USA" και πραγματεύεται -στο σύνολό της- την πιο βρώμικη περίοδο της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, από το 1958 και τα προεόρτια της εκλογής Κέννεντυ ως το 1972 και τα προεόρτια του Watergate.
Κρίθηκε Βιβλίο της Χρονιάς για το 2009 στις ΗΠΑ.

Αντιγράφω απόσπασμα της παρουσίασης του βιβλίου από τις εκδόσεις «Άγρα»:

James Ellroy, «Το αίμα δεν σταματάει ποτέ» (Blood's a Rover)
εκδ. Άγρα 2010
σελ. 832
μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

1968. Ο Μπόμπυ Κέννεντυ και ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ είναι νεκροί. Η Μαφία, ο Χάουαρντ Χιούζ και ο ΤΖ. Έντγκαρ Χούβερ αγωνίζονται να κατακτήσουν την ψυχή της Αμερικής, εμπλέκοντας στις δολοφονικές τους συνωμοσίες τους κολασμένους και εκείνους που πρόκειται σύντομα να κολαστούν.
ΟΥΕΫΝ ΤΕΝΤΡΟΟΥ ΤΖΟΥΝΙΟΡ: πατροκτόνος, εκτελεστής, μάγειρας της πρέζας, φερέφωνο για όλους, πιστός σε κανέναν. Το ταξίδι του θα τον βυθίσει σε ολοένα βαθύτερο σκοτάδι.
ΝΤΟΥΑÏΤ ΧΟΛΛΥ: όργανο και διαβολικός συνωμότης του Χούβερ σε φοβερά εγκλήματα. Καθώς η δύναμη του Χούβερ εξασθενεί, η μοίρα του τον σπρώχνει στον Ρίτσαρντ Νίξον και στην αυτοεξόντωση.
ΝΤΟΝ ΚΡΑΤΣΦΗΛΝΤ: ένας πιτσιρικάς ιδιωτικός αστυνομικός, ένας ασήμαντος, ένας ηδονοβλεψίας γυναικάς, ανακαλύπτει τυχαία μια ανίερη συνωμοσία που μπορεί να αποδειχτεί ολέθρια για τον ίδιο και για την χώρα.
Και οι τρεις άνδρες γοητεύονται από γυναίκες που ανήκουν στο αντίθετο άκρο του πολιτικού και ηθικού φάσματος∙ και οι τρεις έχουν χάσει την ακεραιότητά τους και στέκονται στο χείλος του γκρεμού.
Καθώς όλοι οι αρσενικοί ήρωες του Ελλρόυ βγαίνουν εκτεθειμένοι και λαβωμένοι, οι μόνες που δικαιώνονται και εξιδανικεύονται είναι οι δύο «Κόκκινες» ηρωίδες του, η ΚΑΡΕΝ ΣΙΦΑΚΙΣ, μια κοκκινομάλλα Ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου που δεν μοιάζει με Ελληνίδα, και η «Κόκκινη Θεά» ΤΖΟΑΝ ΚΛΑÏΝ, η οποία έχει πάρει μέρος στα σημαντικότερα επαναστατικά κινήματα του πλανήτη. Είναι και τα πιο ερωτικά πρόσωπα του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την εποχή των κοινωνικών και πολιτικών αναστατώσεων του 1968-1972, μετά τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κέννεντυ, το κίνημα για τα δικαιώματα των Μαύρων, τους Μαύρους Πάνθηρες και άλλες οργανώσεις, τα ακροδεξιά αντικομμουνιστικά τρομοκρατικά σχήματα, τον Χάουαρντ Χιουζ και τη Μαφία, τα Παιδιά των Λουλουδιών, τις συνωμοσίες του Εφ Μπι Άι και του Τζ. Ε Χούβερ, την αντικομμουνιστική υστερία, τα πολιτικά και τα οικονομικά παιχνίδια με την Κούβα, την Αϊτή και τον Άγιο Δομίνικο, την άνοδο του Νίξον στην εξουσία και τη δρομολόγηση του σκανδάλου Ουώτεργκεητ.

Όπως το Μεγάλο Πουθενά του Ελλρόυ υπήρξε ίσως η πιο εμβριθής πολιτική ανάλυση της Αμερικής του ’50 με τον μακαρθισμό, έτσι και το Αίμα δεν σταματάει ποτέ αποτελεί ένα βαθύτατο κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο για τα χρόνια 1968-1972 μέσα από την ξέφρενη αφήγηση και τη γοητευτική μαεστρία του συγγραφέα.

>>>

«Το αίμα δεν σταματάει ποτέ παντρεύει εκρηκτικά την πραγματικότητα με τη φαντασία και γεννά το μεγαλύτερο αριστούργημα του Τζέημς Ελλρόυ»

«Ο Ελλρόυ δεν είναι ένας ρεπόρτερ, αλλά ένας μεγάλος δημιουργός. Η εκδοχή του της Αμερικής της δεκαετίας του ’60 είναι ένας θρίαμβος της φαντασίας, μια εκδοχή αληθινή και εφιαλτική ταυτόχρονα… Η τηλεγραφική του πρόζα, απλή αλλά απόλυτα ελεγχόμενη, είναι τέλεια για την περιγραφή της ακραίας βίας. Το αίμα δεν σταματάει ποτέ είναι ένας εθιστικός, καταθλιπτικός και διασκεδαστικός απολογισμός των όσων διαπράττουν ανόητοι και κακοποιοί πολιτικοί στο όνομα της “εθνικής ασφάλειας”. Κρίμα που ο Ελλρόυ δεν σχεδιάζει να ασχοληθεί με τη σύγχρονη Αμερική».
- Daily Telegraph

«Κανείς δεν αποζημιώνεται από την παράνοια περισσότερο από τον Ελλρόυ. Κανείς δεν τολμάει να αγγίξει τόσο άφοβα τις πιο σκοτεινές στιγμές της αμερικανικής ιστορίας… Η τριλογία έχει τέτοιες φιλοδοξίες που δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο έργο σύγχρονου αστυνομικού συγγραφέα. Μόνο ο Ρομπέρτο Μπολάνιο με τις μυστηριώδεις ιστορίες του πλησιάζει την ικανότητα του κ. Ελλρόυ να αναπτύσσει το είδος και να υπονομεύει τις συμβάσεις του».   
- The Economist

«Σε αρπάζει… σε μεθάει… σε οδηγεί σε μια παρανοϊκή ονειρική κατάσταση. Ένα tour de force στη μάχη για την ψυχή της Αμερικής… Υπάρχουν ισχυρές γυναίκες και αδιανόητες συμμαχίες, υπάρχει δολιότητα και απιστία. Η Τριλογία του Αμερικανικού Υποκόσμου είναι ένα μνημειώδες μυθοπλαστικό έργο, το στυλ του είναι μοναδικό και συναρπαστικό, και οι θεωρίες του για το τι κρύβεται πίσω από τα μεγάλα άλυτα γεγονότα της νουάρ ιστορίας της Αμερικής απόλυτα πιστευτές… Ο Ελλρόυ είναι σίγουρα ένας από τους πλέον γνήσιους και τολμηρούς συγγραφείς εν ζωή. Είναι ένα είδος νονού –με τη μαφιόζικη έννοια– των αμερικανικών γραμμάτων. Κουρνιάζει στη σκεπή σαν ένας σκοτεινός, σκεπτόμενος, νοήμων άγγελος».
- Independent on Sunday

«Μια ματωμένη τομή της Αμερικής… Για μία ακόμη φορά μένουμε κατάπληκτοι μπροστά στο ιδεοληπτικό και λαμπρό μυαλό που τη συνέλαβε».  
- Observer
Περισσότερα για το βιβλίο, στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Άγρα, εδώ.

>>>

Υπενθυμίζω τα δύο προηγούμενα βιβλία της τριλογίας, το ίδιο ογκώδη, το ίδιο ανεπανάληπτα!

James Ellroy, «Αμερικανικό Ταμπλόιντ» (American Tabloid)
εκδ. Άγρα 2005
σελ.752
μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Το 1ο μέρος της τριλογίας του Αμερικανικού Υποκόσμου, επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως το Μυθιστόρημα της Χρονιάς για το 1995. Διαδραματίζεται στα χρόνια 1958-1963, και κλείνει με τη δολοφονία του Τζων Κέννεντυ.



James Ellroy, «Αμερικανικό ταξίδι θανάτου» (The Cold Six Thousand)
εκδ. Άγρα 2007
σελ. 872
μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Το 2ο μέρος της τριλογίας πιάνει το νήμα της πλοκής ακριβώς στο σημείο που τελείωσε το 1ο βιβλίο, τη δολοφονία του Τζων Κέννεντυ και διαδραματιζεται στα κατοπινά χρόνια 1963-1968, τελειώνοντας με τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μπομπ Κέννεντυ.


>>>

* Σε συνέντευξή του το 2006 στους New York Times ο James Ellroy σύγκρινε τον εαυτό του με τον Τολστόι και τον Μπετόβεν, λέγοντας απλά ότι είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που υπήρξε ποτέ. Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Do you think of yourself as a novelist or as a crime writer?
I am a master of fiction. I am also the greatest crime writer who ever lived. I am to the crime novel in specific what Tolstoy is to the Russian novel and what Beethoven is to music.
How do you know since you say you don’t read other books?
I just know. There is a line from a wonderful Thomas Lux poem: “You’re alone and you know a few things.” I just know that I am that good.
What about Raymond Chandler, who wrote so evocatively about Los Angeles lowlifes before you?
He is egregiously overrated.
Dashiell Hammett, whose name is synonymous with the adjective “hard-boiled”?
I think he’s tremendously great; I just think I am greater.

Ολόκληρη η συνέντευξή του εδώ

2 σχόλια:

  1. Δεν το τόνισα όσο έπρεπε -επίτηδες- ότι δεν έχω διαβάσει καν το 2ο μέρος της τριλογίας, παρά μόνο το 1ο (ένα αριστούργημα!).

    Έλεγα και σε μια φίλη τις προάλλες ότι πέρασαν οι εποχές που μπορούσα να ..ξεπετάξω σε 1 βδομάδα βιβλία τέτοιου όγκου (600, 700 ή 800 σελίδες). Πλέον το καλοκαίρι μόνο και αν.. Γι' αυτό και δεν το έχω αγοράσει ακόμα.
    Τώρα, όμως, με την "πίεση" που μου ασκεί το 3ο μέρος, ίσως αναθεωρήσω τον προγραμματισμό μου μεσούσης της περιόδου!

    Και ξέρετε.. "διαβάζω Ellroy" σημαίνει α)καθημερινή αφοσίωση β) μνήμη που στροφάρει στο κόκκινο γ) φίλτρο ..βωμολοχιών που να δουλεύει υπερωρίες
    Ιστορία Δέσμης ένα πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απευθύνθηκα στον Έλληνα μεταφραστή του Ellroy, τον Ανδρέα Αποστολίδη, να μου πει δυο λόγια για τη νέα αυτή έκδοση κι εκείνος ευγενικά μου απάντησε:
    "Με την ΑΓΡΑ προσπαθήσαμε να προγραμματίσουμε έτσι το χρόνο μας ώστε για μια φορά έστω να μεταφράσουμε εγκαίρως στην Ελλάδα ένα μυθιστόρημα που θα προκαλούσε πολύ μεγάλη εντύπωση στο εξωτερικό, έτσι ο τελευταίος ογκώδης Ελλρόυ κυκλοφόρησε εδώ δεκατέσσερις μήνες μετά από ΗΠΑ, Γαλλία."

    Τέλος επιβεβαίωσε την υποψία μου ότι το επόμενο βιβλίο του Ellroy που θα εκδοθεί στα ελληνικά είναι το Suicide Hill (Ο λόφος των αυτοκτονιών), που αποτελεί το 3ο μέρος μιας πρώιμης τριλογίας του συγγραφέα με ήρωα τον σούπερ-αστυνομικό Lloyd Hopkins.

    ΑπάντησηΔιαγραφή