Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

The King / The Kiss


Ο Alfred Wertheimer τριγυρνούσε πέριξ του Mosque Theater, μια υγρή βραδιά του Ιουνίου του 1956. Είχε κληθεί εκεί, στο Richmond της Virginia, να απαθανατίσει το Elvis Presley Show, ενός Elvis που είχε ήδη αρχίσει να κατακτά τον κόσμο με τις εμφανίσεις και τις πρώιμες ηχογραφήσεις του στην περίφημη Sun Records.

Για μια στιγμή διέκρινε δύο φυγούρες στο βάθος ενός σκοτεινού και στενού διαδρόμου: το μελλοντικό αστέρι της ροκ εν ρολ με τη φιλεναδίτσα του ..εκείνης της ημέρας. Στην αρχή δίστασε, αποφάσισε να τους αφήσει μόνους, αλλά μετά σκέφτηκε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει.

Η άγνωστη νεαρά είχε κλείσει από νωρίς ραντεβού μαζί του. Πέρασαν μαζί όλη τη μέρα. Απ' το πρωί με ένα μπωλ σούπα στο coffee shop του Hotel Jefferson, διαβάζοντας τις σημειώσεις του Elvis για την εμφάνισή του στο show του Steve Allen της επόμενης μέρας, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Βιρτζίνια, περνώντας τρυφερές, ξέγνοιαστες στιγμές λίγο πριν τη συναυλία στο Mosque Theater.

Πλησίασε. Ήταν εκεί, στο πλατύσκαλο μιας βοηθητικής εξόδου. Εκείνη ακουμπισμένη στο κιγκλίδωμα. Εκείνος να την κρατά από τη μέση. Ήταν κοντά, πολύ κοντά. Ο Wertheimer σήκωσε την κάμερα, σημάδεψε, νετάρισε και «κλικ»! Τούς απαθανάτισε στη θρυλική πόζα, γνωστή σήμερα ως "The kiss".

Ο Elvis έφυγε από το Mosque Theater πλημμυρισμένος δάκρυα ευτυχίας από την εμφάνισή του και τη λατρεία τριών χιλιάδων -κυρίως- γυναικών. Η εμφάνισή του στο Steve Allen Show την επόμενη μέρα θα αποτελούσε γι' αυτόν καταπέλτη για τη μετέπειτα μυθική καριέρα του. 

Λίγους μήνες αργότερα, το Φθινόπωρο του 1956 θα κυκλοφορούσε την πρώτη του ταινία, "Love me Tender". Δε θ' αργούσε πολύ ακόμα να λάβει το προσωνύμιο The King.

>>>

Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια, το ζεστό απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1977, είχε προγραμματιστεί πτήση του από το Μέμφις για την έναρξη μιας νέας περιοδείας. Μιας περιοδείας που θα τον έβγαζε από το σκοτεινό φαύλο κύκλο των καταχρήσεων και της παρακμής στην οποία περιδινόταν. Αυτό ήλπιζε τουλάχιστον. Η περιοδεία ποτέ δεν ξεκίνησε. Σ' αυτή την πτήση ποτέ δεν επιβιβάστηκε.

Το τηλέφωνο του Alfred Wertheimer χτύπησε πολλές φορές εκείνο το βράδυ. Το περιοδικό Time του ζήτησε όλο του το φωτογραφικό αρχείο που ήταν σχετικό με τον αδικοχαμένο Elvis. Ανάμεσά τους και «Το φιλί»!

* Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Alfred Wertheimer. Τις βρήκα εδώ.
** Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα», της 10ης Αυγούστου 2011. Διαβάστε το εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου