Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τι διαβάζουμε και πόσο;

Έρευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς
του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.)
[www.ekebi.gr]

Ενθαρρυντικά για την ανάγνωση στη χώρα μας είναι τα αποτελέσματα της Γ΄ Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2010.

> Σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες έρευνες, του 1999 και του 2004, ο πυρήνας των μέτριων ως συστηματικών αναγνωστών, δηλαδή όσων δήλωσαν ότι διάβασαν περισσότερα από 10 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα, αντιπροσωπεύοντας το 8,1% των ερωτώμενων, έναντι του 8,6% το 2004 και 8,5% το 1999.


> Το ποσοστό των ασθενέστερων αναγνωστών, δηλαδή όσων δήλωσαν ότι διάβασαν από 1-9 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, παρουσιάζει επίσης αύξηση στο 34,2% του πληθυσμού, έναντι 25,4% το 2004 και 29,3% το 1999, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό όσων δήλωσαν ότι διαβάζουν έστω και ένα βιβλίο στο 42,3% (έναντι 34% το 2004 και 37,8% το 1999).


> Η έρευνα δείχνει ότι οι βιβλιόφιλοι δεν είναι άνθρωποι που µένουν κλεισµένοι στο σπίτι διαβάζοντας, όπως θέλει το γνωστό κλισέ. Αντίθετα συµµετέχουν περισσότερο από τον µέσο όρο στην πολιτιστική ζωή: διαβάζουν εφηµερίδες, ακούν ραδιόφωνο, πηγαίνουν σινεµά, θέατρο, επισκέπτονται εκθέσεις, αρχαιολογικούς χώρους περισσότερο από άλλους. Επίσης βγαίνουν έξω περισσότερο, σε εστιατόρια, καφέ, µπαρ, κέντρα µε ζωντανή µουσική, ενώ πηγαίνουν περισσότερο και σε γυµναστήρια. Το µόνο που κάνουν λιγότερο είναι να βλέπουν τηλεόραση. Ο γενικός πληθυσµός παρακολουθεί κατά µέσον όρο 3 ώρες και 18 λεπτά τηλεόραση, οι ασθενέστεροι αναγνώστες 2 ώρες και 45 λεπτά και οι συστηµατικότεροι αναγνώστες 2 ώρες και 11 λεπτά (άχρηστος χρόνος κυριολεκτικά!). Ως κύριους λόγους μη ανάγνωσης αναφέρουν την έλλειψη χρόνου (αλλά 2-3 ώρες τις πετάνε στην τηλεόραση!!) και ότι βαριούνται το διάβασμα..


> Από τα βιβλία Λογοτεχνίας που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάγνωσης μεταξύ άλλων κατηγοριών, κυρίαρχη θέση έχουν τα μυθιστορήματα και οι νουβέλες κι από αυτά δημοφιλέστερα είναι τα κοινωνικά, τα ιστορικά και των σχέσεων. Το αστυνομικό μυθιστόρημα δεν τα πάει κι άσχημα, με ένα 12% επί του συνόλου των αναγνωστών.


> Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής βιβλίων, το θέμα και ο συγγραφέας είναι τα κυρίαρχα. Εντύπωση προκαλεί το μεγάλο ποσοστό εκείνων που επιλέγουν βάσει περίληψης στο οπισθόφυλλο ή λόγω μιας κριτικής που διάβασαν, ενώ υπάρχουν ακόμα μερικοί (λίγοι) που το αγοράζουν λόγω ..εξωφύλλου ή διαφήμισης.


> Ο τρόπος προμήθειας των βιβλίων φανερώνει ότι συνήθως τα αγοράζουμε μόνοι μας από μικρά-ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία. Εντύπωση προκαλεί το μικρό ποσοστό αγοράς από Εκθέσεις, το ακόμα μικρότερο ποσοστό δανεισμού από Βιβλιοθήκες, ενώ για λύπηση είναι το ποσοστό των βιβλίων που προήλθαν από δώρα..


> Τέλος στην ερώτηση «Ποιανού συγγραφέα τα βιβλία επηρέασαν καθοριστικά ή άλλαξαν τη ζωή σας», η διαπίστωση είναι ότι μετά τον Καζαντζάκη το χάος!! Τραγικοί όσοι απάντησαν ότι τους άλλαξε τη ζωή ο Κοέλο η Βικτόρια Χίσλοπ... μην τρελαθούμε κιόλας!


> Το σύνολο των αποτελεσμάτων της εξαιρετικής αυτής Έρευνας, τόσο για τις αναγνωστικές μας συνήθειες όσο και για τις πολιτιστικές (ψυχαγωγία, ανάγνωση εφημερίδων, internet, κλπ) θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.ΚΕ.ΒΙ., εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου