Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Σπορά

«Μπορούν τα τραγούδια ν' αλλάξουν τον κόσμο;»

«Τον κόσμο δεν τον αλλάζουν τα τραγούδια. Τον αλλάζουν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι περνάνε νόμους, εξεγείρονται, ακούνε τον Θεό και πράττουν αναλόγως. Ο άνθρωποι επινοούν, σκοτώνουν, κάνουν παιδιά, αρχίζουν πολέμους. Που γεννά το ερώτημα: Ποιος ή τι επηρεάζει τη σκέψη των ανθρώπων που αλλάζουν τον κόσμο; Η απάντησή μου είναι: Οι ιδέες και τα συναισθήματα. Που γεννά το ερώτημα: Από πού προέρχονται οι ιδέες και τα συναισθήματα; Η απάντησή μου είναι: Απ' τους άλλους. Απ' την καρδιά και το μυαλό. Απ' τον Τύπο. Απ' τις τέχνες. Απ' τις ιστορίες. Και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, απ' τα τραγούδια».

«Τα τραγούδια. Τα τραγούδια, που σαν τις πικραλίδες αιωρούνται στον χώρο και στον χρόνο. Ποιος ξέρει πού θα πέσουν; Ή τι θα φέρουν; Πού θα σταθούν αυτοί οι σπόροι; Είναι η Παραβολή του Σπορέα. Συχνά, συνήθως, πέφτουν σε στέρφο χώμα και δεν ριζώνουν. Μερικές φορές όμως πέφτουν σε ένα μυαλό που είναι έτοιμο. Που είναι γόνιμο. Τι συμβαίνει τότε; Συμβαίνουν οι ιδέες και τα συναισθήματα. Χαρά, παρηγοριά, συμπόνια. Βεβαιότητα. Καθαρτήρια θλίψη. Η ιδέα ότι η ζωή θα μπορούσε, θα έπρεπε, να είναι καλύτερη. Μια πρόσκληση να μπεις στη θέση κάποιου άλλου για λίγο. Αν ένα τραγούδι φυτέψει μια ιδέα ή ένα συναίσθημα σε έναν νου, έχει ήδη αλλάξει τον κόσμο».

* David Mitchell, Utopia Avenue, εκδ. Μεταίχμιο

 

 

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ελευθερία

«Η ελευθερία είναι γραμμένη σε όλο το μήκος αυτής της ιστορίας. Τι δεν είναι ελευθερία· δεν είναι τζινγκλάκι, δεν είναι σλόγκαν, δεν είναι ύμνος, δεν είναι λάιφ στάιλ, δεν είναι ναρκωτικό, δεν είναι στάτους σίμπολ. Δεν είναι καν η εξουσία».

«Τι είναι η ελευθερία· είναι εσωτερική· είναι περιορισμένη· είναι εύθραυστη· είναι ένα ταξίδι. Είναι κάτι που εύκολα σ' το κλέβουν. Δεν είναι εγωιστική. Δεν δέχεται διαταγές. Μόνο όσοι δεν είναι ελεύθεροι τη βλέπουν. Η ελευθερία είναι αγώνας. Η ελευθερία είναι στον αγώνα. Όπως Παράδεισος είναι ο δρόμος για τον Παράδεισο, ίσως ελευθερία να είναι ο δρόμος για την ελευθερία».

* David Mitchell, Utopia Avenue, εκδ. Μεταίχμιο.